Zašto je zamjena izgubljenog zuba bitna?

Zdravi zubi i njihov pravilan raspored ne donosi nam samo lijep i atraktivan osmijeh već omogućava nesmetano i bezbolno uživanje u hrani, pravilno izgovaranje riječi te pravilne pokrete donje čeljusti.

Osim toga zubi bitno utječu na estetiku osmijeha, ali i cijeloga lica što nam svima predstavlja veliku važnost.

 

Što se događa u ustima nakon gubitka zuba?

Neposredno nakon gubitka zuba teško je primijetiti bilo kakve promjene u ustima jer su one postupne, no nakon nekog vremena mogu se uočiti brojne negativne posljedice koje se mogu manifestirati ne samo na lokalitet izgubljenog zuba već i cijele usne šupljine i lica.

Najčešća od njih je pomicanje zubi kako bi se zatvorila novonastala šupljina. Naime, susjedni zubi naginju se u prostor nastao gubitkom zuba, dok se zub suprotne čeljusti, koji  je bio u kontaktu s izgubljenim zubom, spušta u taj prostor. To posljedično dovodi do nesimetričnosti osmijeha, a s obzirom na to da  se zubi ne pomiču pravilnim rasporedom nastaju i razmaci između susjednih zuba što narušava funkciju cijelog žvačnog sustava, ali i otežava održavanje oralne higijene. Zbog nemogućnosti dopiranja do teško dostupnih mjesta postoji rizik od nastanka neugodnog zadaha, bolesti zubnog mesa te tvrdih zubnih tkiva.

Zubi su u usnoj šupljini poredani s obzirom na svoju funkciju pa svaki gubitak zuba dovodi do promjena u žvačnom sustavu kako bi se kompenzirao gubitak. Iako ovo zvuči kao da će preostali zubi zamijeniti funkciju izgubljenog zuba, treba naglasiti kako je svaki zub predodređen za svoju funkciju. Naime ukoliko osoba izgubi jedan od stražnjih zuba njegovu ulogu će morati preuzeti jedan od prednjih zuba. No prednji zubi nisu jednako čvrsti i lakše će doći do njihovog pucanja pod žvačnim silama koje bi stražnji zubi normalno izdržavali. Isto tako, zbog njihovog preopterećenja, može doći do nastanka tzv. recesija, odnosno povlačenja zubnog mesa što posljedično može dovesti do preosjetljivosti i narušavanja estetike osmijeha.

Raspored zuba bitno utječe i na estetiku cijelog lica jer zubi pružaju potporu licu pa će svaki gubitak zuba utjecati i na njegov oblik. Rezultat nedostatka zuba može biti veća izraženost bora te manja zategnutost lica.

Nažalost, gubitak zuba odražava se i na kost. Unutar godine dana od gubitka zubi, volumen kosti se smanjuje za 25%. Zato je od iznimne važnosti što prije nadoknaditi izgubljeni zub dok još uvijek imamo zadovoljavajuć volumen kosti. Što dulje čekate da nadoknadite izgubljeni zub, to nam ga je teže poslije nadomjestiti jer se kost sve više povlači.

Zato već po vađenju zuba, razmišljajte o nadoknadi istog. Zahvaljujući napretku dentalne medicine, u današnje vrijeme ugradnja implantata postala je svakodnevni postupak u stomatološkim ordinacijama te najbolje rješenje za nadomještanje izgubljenog zuba.

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virtualne konzultacije

Prijavite se na virtualne konzultacije i dođite do odgovora na sva Vaša pitanja nakon samo dva brza koraka!