Djeca i oralna higijena

Od neizmjerne je važnosti adekvatno provođenje oralne higijene od najmanje dobi. 

Često mišljenje je da mliječne zube ne treba čuvati kao trajne jer će svakako “ispasti”. 

Nažalost, to nije točno. Mliječni zubi važni su jer djetetu osiguravaju normalnu funkciju i estetiku, ali isto tako služe i kao čuvari mjesta za trajne nasljednike. Ukoliko dođe do infekcije mliječnog zuba, može doći do oštećenja trajnog zametka, a preranim gubitkom mliječnog zuba vrlo često dolazi do ortodontskih anomalija u trajnoj denticiji (zbijenost, zub koji raste izvan zubnog luka, zub zarobljen u kosti koji nikad ne nikne). 

Kako stvoriti naviku četkanja kod djece?

Dok su djeca još premala i nisu u stanju prati zubiće, važno je da im vi četkate zube dva puta dnevno. Kada djeca postanu samostalnija, dopustite im da četkaju sami zube, ali pod nadzorom. Kada procijenite da pravilno četkaju zube, nadzor više nije potreban. 

Koju pastu za zube koristiti kod djece? 

Obzirom da mala djeca nemaju refleks pljuvanja, oni gutaju pastu. Zato je važno koristiti pastu koja ima malu količinu floura (kako ne bi došlo do otrovanja flourom). Zato je FDI (World Dental Federation) odredio količinu floura koja odgovara dobi djeteta te količinu paste koja se nanosi na četkicu. 

DOBKOLIČINAPPM FLOURA (količina floura)
6 mjeseci - 2 godinezrno graška500 ppm
2 - 6 godinazrno graška1000 ppm
6 + godina1 - 2 cm1450 ppm (paste za odrasle)

Pravilna prehrana kod djece

Osim dobre oralne higijene, važna je i pravilna prehrana. Izbjegavajte djetetu davati puno međuobroka (posebno slatkih), odučite ga od ljepljivih bombona i kiselih napitaka koji oštećuju caklinu i pospješuju nastanak karijesa. Kod veoma male djece izbjegavajte davati bočicu s mlijekom ili slatkim napitkom prije spavanja jer to povećava šansu za nastanak karijesa bočice. 

To je rapidni, bezbolni karijes koji progredira u svega nekoliko dana i u stanju je amputirati krunu zuba te dovodi do preranog gubitka mliječnih zuba, a u budućnosti, problema položaja zuba i potrebe za mobilnim ili fiksnim ortodontskim aparatom.

 

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virtualne konzultacije

Prijavite se na virtualne konzultacije i dođite do odgovora na sva Vaša pitanja nakon samo dva brza koraka!