Ljuskice za zube

Jedan od najčešćih zahvata koji izvodim u svojoj ordinaciji i koji obožavam raditi jesu keramičke ljuskice.
Zašto toliko volim ljuskice s obzirom na druge zahvate? Zato što mogu napraviti veliku razliku u pacijentovom cjelokupnom izgledu. Možete izgledati mlađe i djelovati samopouzdanije sa novim osmijehom. Samopouzdan osmijeh može vam pomoći čak i prilikom pronalaska novog posla što je čest slučaj zbog kojeg mi se pacijenti obraćaju.


Mnogi kažu da su skrivali svoj osmijeh rukama ili su se trudili ne smijati zato što ih je bilo sram pokazati zube. Mnogi su nesigurni vezano uz svoj osmijeh i ne vole kako im izgledaju zubi. Ljuskice vrate pacijentima osmijeh na lice.
Ljuskice su dobre za istrošene i puknute zube jer mogu promijeniti oblik, veličinu i boju zubi. Isto tako s ljuskicama možemo zatvoriti prostore između zubi.


Što su zapravo ljuskice?


Tanke keramičke fasete koje se lijepe na zube. S njima možemo doslovno stvoriti novi izgled zubi.
Možete ih imati jednu, dvije, četiri, deset ili cijeli zubni luk. Kada pacijenti dođu kod mene i pitaju me koliko zubi trebaju raditi najbolje je da se pogledaju u ogledalo, nasmiju i koliko zubi vide toliko bi ljuskica trebali raditi za potpuni izgled.
Imam pacijente koji naprave jednu ili dvije ljuskice i isto tako može izgledati odlično jer samo im to treba za savršen osmijeh.

Ajmo malo pisati o postupku. Nakon konzultacija na kojima se upoznamo s vašim željama i idejama, napravimo plan izrade ljuskica s obzirom na mogućnosti u vašim ustima. Na sljedećem posjetu najprije uzimamo dva brza otiska, jedan potreban nama za izradu provizornih zuba, a drugi potreban dentalnom tehničaru. Nakon toga slijedi anesteziranje kako bi zahvat bio u potpunosti bezbolan te počinjemo s minimalno invazivnim brušenjem. Što to znači? Znači da brusimo 0.5-0.8 mm prednje plohe zuba kako bismo napravili dovoljno mjesta za buduće ljuskice. Kada to ne bismo radili, ljuskice bi izgledale debele i “bulky”. Ponekad, kada je zub sam po sebi malen i poguran prema unutra, zub je dovoljno nahrapaviti.

Kada završimo s brušenjem, ispod zubnog mesa stavljamo konac koji nam je preduvjet za dobar finalni otisak. Taj otisak omogućuje tehničaru da izlije model pripremljenih zuba te na njima izradi ljuskice. Ljuskice se izrađuju od visokoestetske keramike koja neodoljivo imitira prirodni zub svojom prozirnošću, bojom i teksturom.

Vaš sljedeći dolazak slijedi proba ljuskica. Posebnom Try In pastom isprobavamo ljuskice koje još uvijek nemaju glazuru (nemaju završni sjaj). U ovoj fazi možemo još uvijek mijenjati oblik, dužinu te boju ljuskica sukladno vašim željama.

Slijedi glaziranje ljuskica u dentalnom laboratoriju te su ljuskice spremne za cementiranje.

Vaš zadnji dolazak cementiramo ljuskice na vaše zube nakon čega možete piti, jesti i naravno, smijati se!

Dr. Kristina Horvat

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virtualne konzultacije

Prijavite se na virtualne konzultacije i dođite do odgovora na sva Vaša pitanja nakon samo dva brza koraka!