Keramičke ili kompozitne ljuskice?

Jedna od najčešćih dvojbi pacijenata je trebaju li staviti keramičke ili kompozitne ljuskice. Da bismo Vam olakšali donošenje odluke, opisat ćemo obje vrste ljuskica te navesti njihove prednosti i nedostatke.

KOMPOZITNE LJUSKICE

Ovo je vrsta ljuskica koje izrađujemo od kompozita, tj. materijala od kojeg izrađujemo ispune (plombe). Za kompozitne ljuskice nije potrebno brušenje zuba već se zub priprema na isti način kao kada izađujemo ispun. Na zub najprije nanosimo kiselinu te adheziv (ljepilo), a zatim nanosimo kompozit u željenoj boji/boji vaših zubi.

Prednosti ovakvog pristupa su svakako minimalna invazivnost, odnosno odsutstvo brušenja cakline čime štedimo tvrdo zubno tkivo te povoljnija cijena u odnosu na keramičke ljuskice. Također, prednost leži i u činjenici da su kompozitne ljuskice gotove u jednom posjetu.

Nedostatci se kriju u estetici koja je zadovoljavajuća, ali nije na najvišem mogućem nivou jer kompozitom ne možemo dobro imitirati sve mikrostrukture koje zub ima (prozirnost, neravnine). Upravo radi odsutstva brušenja, kompozitne ljuskice nerijetko izgledaju debelo i glomazno. Problem je također i trajnost. Ova vrsta ljuskica problematična je jer vremenom gubi početni izgled. Naime, vremenom kompozit kao materijal diskolorira te poprima neželjenu žućkastu boju. Također, postoji opasnost u pucanju kompozita kao materijala koji je ipak lošije trajnosti od keramike.

KERAMIČKE LJUSKICE

Keramičke ljuskice izrađuje tehničar u dentalnom laboratoriju. Mogu se koristiti keramike visoke prozirnosti, keramike srednje i niske prozirnosti. Procedura izrade ljuskice sastoji se od minimalnog brušenja zuba (brusi se samo dio cakline s prednje strane zuba), uzimanja otiska i zagriza te izrade privremenih ljuskica koje nosite dok Vaše ljuskice ne budu gotove.

Prednosti keramičkih ljuskica su superiorna estetika koja je omogućena zbog svojstva keramike kao materijala. Tehničar ima mogućnost potpune imitacije izgleda, boje, prozirnosti te sitnih detalja koje prirodni zub ima. Također, ne izgledaju debelo jer brušenjem stvaramo prostor u koji će sjesti ljuskica. Trajnost je također jedna od prednosti keramike. Keramika traje puno duže od kompozita, iznimno rijetko puca te ne mijenja boju s vremenom. U principu, trajnost keramičkih ljuskica ovisi o vašoj higijeni i navikama.

Nedostatci leže u potrebi za brušenjem zuba (ALI ponekad se zubi čak i ne moraju brusiti nego samo nahrapaviti) te je postupak nešto duži od postupka izrade kompozitnih ljuskica.

U ordinaciji Smiles&More uvijek radije preporučamo keramičke ljuskice upravo radi već navedene impresivne estetike i trajnosti. No ipak, odluka je na Vama. Ukoliko se ne možete odlučiti, naručite se na konzultacije kod dr. Kristine Horvat na kojima ćemo zajedno donijeti najbolju odluku za Vas!

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virtualne konzultacije

Prijavite se na virtualne konzultacije i dođite do odgovora na sva Vaša pitanja nakon samo dva brza koraka!