Kako pravilno četkati zube?

Redovito četkanje zubi najvažnija je stvar u brizi i održavanju dobrog oralnog zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih.

Prvi korak u pravilnoj higijeni je svakako odabir pravilne četkice. Jako je bitno da odaberemo četkicu odgovarajuće veličine koja je prikladna veličini vaših usta. Svakako su bolje četkice s manjom glavom kojom pravilno i bezbolno možemo očistiti i teško dostupna područja u ustima (npr. umnjaci koji su često nepravilno položeni). Isto tako važno je da je četkica mekana s nježnim vlaknima. Pretvrde i grube četkice mogu oštetiti zubno meso ( povlačenje zubnog mesa) i uzrokovati krvarenje zubnog mesa. Četkicu je preporučljivo mijenjati svaka tri mjeseca ili nakon većih prehlada, gripa ili upala grla.

Zubna pasta je samo pomoćno sredstvo u pranju zubi. Ako netko ima poseban problem u smislu preosjetljivih zubi, krvarenja i upale desni ( gingivitis/parodontitis) onda svakako specijalizirana pasta može pomoći. Zubi skloniji nastanku karijesa trebali bi se prati pastama koji imaju povećan sadržaj fluora koji umanjuje šansu za njegovim razvojem i jača caklinu zuba.

Pravilna tehnika četkanja zubi

Držati četkicu kao olovku bez jakog pritiska
Držati je tako da su vlakna četkice pod kutom od 45 stupnjeva na osovinu zuba
Izvoditi kružne pokrete tako da je glava četkice pola na zubnom mesu pola na zubima
Masirati zubno meso ( ne odustajati ako meso krvari – upala će se s vremenom smiriti – treba izbaciti bakterije)
Temeljito očetkati sve plohe zubi ( posebno obratiti pažnju na četkanje unutrašnje strane)
Izbjegavajte horizontalno i energično četkanje zubi jer ćete brzim i agresivnim četkanjem naškoditi zubnom mesu (povlačenje zubnog mesa) a is vremenom može doć do neželjenih promjena na caklini ( zubi postanu osjetljivi na toplo / hladno)
Prosječno vrijeme četkanja trebalo bi iznositi od dvije do tri minute kako bi se odstranio sav plak sa zubi a sastojci zubne paste pravilno djelovali na zubnu caklinu i desni
Stajati ispred ogledala radi bolje kontrole tehnike

Ako želimo kompletnu i pravilnu oralnu higijenu možemo koristiti i vodice za ispiranje kao dodatnu kemijsku kontrolu plaka.

Paziti na vrijeme pranja zubi nakon konzumacije kiselih ili gaziranih pića kao što su coca cola ili limunada jer to može dovesti do oštećenja cakline. Isto pravilo vrijedi i za trudnice koje povraćaju….bitno je sačekati 20 minuta pa nakon toga oprati zube.

Svako predlažemo preventivne preglede i čišćenje zubnog kamenca kod vašeg stomatologa barem 2 puta godišnje.

Pranje zubi bi trebalo biti nakon svakog obroka ali dovoljno ih je oprati ujutro i navečer prije spavanja. Što se duže hrana zdržava na zubima, to je caklina u većoj opasnisti. Uz četkicu i pastu potrebno je čistiti i prostor između zubi. Zubni konac je najbolje koristiti nakon četkanja barem prije spavanja kako bi se očistila ona područja zubi koja su nedostupna za četkicu.

Podijelite članak na društvenim mrežama:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Virtualne konzultacije

Prijavite se na virtualne konzultacije i dođite do odgovora na sva Vaša pitanja nakon samo dva brza koraka!