Učinci gaziranih, kiselih i obojenih pića na caklinu
Coca-cola ima sva navedena obilježja, a njezin utjecaj na caklinu je:
PROMJENA BOJE – zbog toga što sadrži bojila, ovakav napitak će kod dugotrajne konzumacije površinski obojiti caklinu.
EROZIJA ZUBNE CAKLINE – zbog svoje kiselosti, Coca-cola dovodi do postupnog uništavanja cakline. Ovakva caklina je zbog toga slabija te omogućuje bakterijama da stvore karijes. U pića koja mogu dovesti do erozije ubrajamo i vode s limunom, limunade i ostale kisele napitke.
ZUBNI KARIJES – veliki udio šećera u jednoj bočici ovog pića znači obilniju prehranu za bakterije. Šećeri su ono čime se bakterije hrane, a nusprodukt toga je kiselina. Taj se krug nastavlja sve dok si bakterije same ne učine put do pulpe.
Kako sve ovo spriječiti?
Za početak, ograničite konzumaciju ovakvih napitaka. Nepotrebni šećeri u prehrani bi se svakako trebali izbjegavati.
Kako biste reducirali obojenje zuba, pijte ovakva pića pomoću slamke – to će zaštititi od obojenja ono što je drugima vidljivo, ALI ne zaboravite da i dalje imate šećere i kiselinu koji će negativno djelovati na ostale površine zuba.
Redovita i pravilna oralna higijena je ono što će vaše zube štititi od karijesa, a godišnji stomatološki pregledi će dovesti do ranog prepoznavanja karijesa.
Zato budite umjereni u ispijanju ovakvih pića te se držite savjeta kako biste što duže sačuvali lijep, blistav i ZDRAV osmijeh!