Pasta za zube - kakva ona mora biti i kako se optimalno koristi?

Kod četkanja zuba su dobra četkica i tehnika najvažniji, ali ne smijemo zaboraviti na važnost paste za zube.


Ona u sebi sadržava važne sastojke koji će naše zube polirati, dati nam svjež dah i smanjiti stvaranje kamenca, a fluor u pasti za zube će našu caklinu učiniti otpornijom na kiseline stvorene od strane kariogenih bakterija.

Postoje i paste koje imaju posebnu namjenu odnosno indikacije:

• paste za izbjeljivanje zuba – one na različite načine održavaju bjelinu zubi ili optički daju iluziju bijelih zuba
• paste za preosjetljivost zuba – svojim aktivnim sastojcima sprječavaju dolazak termičkih podržaja do zubne pulpe (osobito kod ispijanja hladnih pića)
• paste koje smanjuju krvarenje desni – zapravo djeluju na plak te ga učinkovito razrađuju pa tako uklanjaju uzročnika gingivitisa
• paste s klorheksidinom (CHX) – paste s klorheksidinom, kao i vodice za ispiranje, posebno preporučuje stomatolog zbog činjenice da je uporabu potrebno ograničiti kako ne bi došlo do nuspojava;
CHX je odličan antiseptik i djeluje na većinu bakterija u usnoj šupljini, ali je kod njegove primjene važno izbjegavati natrij lauril sulfat (SLS) u ostalim proizvodima za oralnu higijenu pola sata-sat vremena prije i poslije njegove primjene kako bi i dalje ostao aktivan.

U moru opcija, teško je odabrati pastu za zube koja je nama potrebna. Zato pitajte svog stomatologa kakva je vrsta paste za zube najbolja za vašu problematiku i pronađite svoju idealnu pastu za zube!

Jeste li spremni za novi osmijeh?

Obavite svoju redovnu kontrolu, osvježite svoj osmijeh i upoznajte se s novim prostorom i osobljem!